Το ειδικό φωτογραφικό έργο του Kadir van Lohuizen
Ο Ολλανδός φωτορεπόρτερ και Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη, Kadir van Lohuizen, ξεκίνησε ένα εκτεταμένο έργο, για τις ανάγκες του οποίου ταξίδεψε σε έξι από τις πιο διαφορετικές και αντίθετες μεταξύ τους πόλεις του κόσμου, καταγράφοντας το σημερινό παγκόσμιο πρόβλημα των απορριμμάτων.
Διεισδύοντας στα συστήματα διάθεσης απορριμμάτων της Τζακάρτα, του Λάγος, του Τόκιο, της Νέας Υόρκης, του Άμστερνταμ και του Σάο Πάολο, το διηπειρωτικό έργο του Kadir συνθέτει μια συγκλονιστική εικόνα για τον τρόπο διαχείρισης, την κακή διαχείριση ή, σε μερικές περιπτώσεις, την απουσία οποιασδήποτε διαχείρισης των απορριμμάτων, σε ολόκληρη την υφήλιο.
Χρησιμοποιώντας τις D810, Nikon Df, D500 και D5, καθώς και μια σειρά από φακούς NIKKOR, το έργο του Kadir δεν αποτελεί απλώς μια σειρά εικόνων που προκαλεί προβληματισμό αλλά είναι επίσης ένα κομμάτι φωτογραφικού ρεπορτάζ που δημιουργεί στο κοινό την ανάγκη να αναρωτηθεί για τη δική του ευθύνη στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.
Η ζωή σε μια χωματερή – Τζακάρτα
Πρώτη στάση στο ταξίδι του Kadir ήταν η Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου η συντριπτική πλειονότητα των απορριμμάτων της πόλης διοχετεύεται στη μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου, μια έκταση 108 εκταρίων στον γειτονικό δήμο του Μπεκάσι. Η πόλη γνωρίζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη και ραγδαία αύξηση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία, γεγονός που έχει επιβαρύνει το πρόβλημα των απορριμμάτων.
Ο Kadir van Lohuizen σχολιάζει, «Δεν υπάρχει καθιερωμένο σύστημα ανακύκλωσης στην Τζακάρτα, μονάχα μια τεράστια, μη ελεγχόμενη αγορά. Χιλιάδες ψάχνουν σαν ρακοσυλλέκτες τη χωματερή για πλαστικά και άλλα ανακυκλώσιμα αγαθά, τα οποία στη συνέχεια πωλούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Το πλαστικό είναι τόσο περιζήτητο στην πόλη ώστε αν σου πέσει ένα πλαστικό μπουκάλι στον δρόμο, το πιθανότερο είναι ότι θα το μαζέψει κάποιος μέσα σε δέκα λεπτά για να το πουλήσει.»
Αυτός ο «σκουπιδότοπος» έχει αποτελέσει αιτία ατέρμονων διενέξεων με τους πολίτες που ζουν στις γειτονικές επαρχίες, οι οποίοι θέλουν η Τζακάρτα να ξεκινήσει να χειρίζεται το πρόβλημα των απορριμμάτων της σωστά.
Το μέγεθος του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στην Τζακάρτα – καταγράφηκε με την D810 + AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/640 δευτ. | f/3,2 | ISO 160 | © Kadir van Lohuizen
Νέα Υόρκη: τα απορρίμματα μιας «υπερ-πόλης»
Επόμενη στάση ήταν η Νέα Υόρκη, μια πόλη που παράγει δεκαπέντε φορές περισσότερα απορρίμματα από την Καλκούτα της Ινδίας. Ο Kadir ανακάλυψε ότι οι χωματερές στη Νέα Υόρκη είναι τόσο γεμάτες, που η πόλη έχει καταλήξει στην εξαγωγή απορριμμάτων σε γειτονικές πολιτείες, όπου αποτεφρώνονται χωρίς καμία συστολή ή διοχετεύονται σε χωματερές.
«Η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων στη Νέα Υόρκη είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά θέματα και ένα προφανές πρόβλημα για οποιονδήποτε έχει ζήσει λίγο καιρό στην πόλη. Υπάρχουν σχέδια σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση ζητημάτων σαν κι αυτό, αλλά η υλοποίηση μιας ριζικής αλλαγής, ειδικά μιας αλλαγής στη συμπεριφορά, σε μια τόσο μεγάλη πόλη δεν συμβαίνει μονομιάς. Σοκαρίστηκα από τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πραγματικά το πρόβλημα των απορριμμάτων εκεί.»
Ένας άνδρας στη Νέα Υόρκη συλλέγει πλαστικά μπουκάλια από τον δρόμο με σκοπό να τα πουλήσει για χρήματα – καταγράφηκε με την D5 + AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G | 1/1250 δευτ. | f/1,4 | ISO 250 | © Kadir van Lohuizen
Η συλλογή πλαστικών απορριμμάτων και μεταφορά τους από την πόλη της Νέας Υόρκης στις γειτονικές πολιτείες – καταγράφηκε με τη Nikon Df + AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/2500 δευτ. | f/5,6 | ISO 160 | © Kadir van Lohuizen
Αντιμετώπιση του προβλήματος στο Τόκιο
Σκιαγραφώντας μια θετικότερη εικόνα του τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών και καταγράφοντας την παγκόσμια ισορροπία του προβλήματος των απορριμμάτων, ο Kadir ανακάλυψε ότι το Τόκιο, η πολυάσχολη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, είναι μία από τις πιο πετυχημένες πόλεις παγκοσμίως στον τομέα της ανακύκλωσης.
«Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα με τον τρόπο που διαχειρίζεται το Τόκιο τα απορρίμματά του, ιδιαίτερα το πλαστικό. Όταν συγκρίνεις το σύστημά τους με μέρη όπως την Τζακάρτα ή τη Νέα Υόρκη, η διαφορά είναι δραματική – τα μέρη αυτά όπου γίνεται σωστός χειρισμός, σε σύγκριση με εκείνα όπου δεν γίνεται καμία διαχείριση.»
Πανοραμική θέα ενός σταθμού ανακύκλωσης στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όπως καταγράφηκε με την D500 + AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/2000 δευτ.| f/10 | ISO 320 | © Kadir van Lohuizen
Οργανωμένο χάος στο Λάγος
Παρόλο που η υπερβολική κίνηση και το μεγάλο πλήθος ανθρώπων δίνουν στο Λάγος μια αίσθηση «αποκάλυψης», οι επιβλητικές φωτογραφίες του Kadir επιδεικνύουν ότι, απροσδόκητα, οι χωματερές και οι χώροι απόρριψης απορριμμάτων είναι πολύ καλά οργανωμένοι σε αυτήν την περιοχή της Αφρικής.
Ο Kadir σχολιάζει, «Το άτακτο σύστημα ανακύκλωσης είναι ασυνήθιστο, ωστόσο, εάν δεν ήταν αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στον ανεπίσημο τομέα ανακύκλωσης, η πόλη θα είχε πνιγεί στα απορρίμματά της πολύ καιρό πριν. Ήταν πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις ότι η σωστή διάθεση των απορριμμάτων έχει σημασία στους ντόπιους, ακόμη και ανεπίσημα. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.»
Κάτοικοι του Λάγος ψάχνουν σε ένα απορριμματοφόρο. Καταγράφηκε με την D500 + AF-S NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/250 δευτ. | f/13 | ISO 160 | © Kadir van Lohuizen
Οι αποτεφρωτήρες του Άμστερνταμ
Με πληθυσμό περίπου 900.000 ανθρώπων, το Άμστερνταμ παράγει κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο τόνους απορριμμάτων τον χρόνο, αλλά έχει ξεκινήσει να είναι πιο προνοητικό στον διαχωρισμό των απορριμμάτων. Οτιδήποτε επιλέγει ο κόσμος να πετάξει στις σκουπιδοσακούλες του διοχετεύεται σε αποτεφρωτήρα, ο οποίος ξεχωρίζει τα μέταλλα. Για την ακρίβεια, το εργοστάσιο σχεδιάζει να ανοίξει μια νέα εγκατάσταση μέχρι το τέλος του χρόνου, η οποία θα αφαιρεί τα πλαστικά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Η πόλη έχει ξεκινήσει να συνειδητοποιεί τη σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μαζική κλίμακα.
Στο Άμστερνταμ, υπάρχει ένα ειδικό τμήμα, το οποίο φροντίζει για τη διατήρηση των καναλιών καθαρών από απορρίμματα. Καταγράφηκε με την D500 +
AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED| 1/125 δευτ. | f/6,3 | ISO 220| © Kadir van Lohuizen
Οι ρακοσυλλέκτες στο Σάο Πάολο
Ως μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο, το Σάο Πάολο παράγει περισσότερα απορρίμματα από ποτέ πριν. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει σε χωματερές, το Σάο Πάολο είναι μία από τις λίγες πόλεις όπου ο «συλλέκτης σκουπιδιών/ρακοσυλλέκτης» είναι ένα επίσημα αναγνωρισμένο και προστατευμένο επάγγελμα. Είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς, συλλέγοντας πλαστικά, κονσέρβες και χαρτί από τους δρόμους για να πωληθούν στις εταιρείες που διαχειρίζονται την ευρύτερη ανακύκλωση. Αυτοί οι εργάτες θεωρούνται μια λύση στο πρόβλημα, επιδεικνύοντας πώς κάθε κοινωνικό επίπεδο συνεργάζεται για τη διαχείριση της διάθεσης απορριμμάτων.
Το Transbordo Ponte Pequena είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (υπάρχουν τρεις στην πόλη), ο οποίος επεξεργάζεται 5000 τόνους την ημέρα. Είναι επίσης ο μοναδικός σταθμός διαχωρισμού στο Σάο Πάολο. Επεξεργάζονται περίπου 90 τόνους απορριμμάτων την ημέρα, που θα μπορούσαν να είναι κατά μέγιστο 250 τόνοι. Καταγράφηκε με την D500 +AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/125 δευτ. | f/2,8 | ISO 1800 | © Kadir van Lohuizen
Το ταξίδι του Kadir είναι μοναδικό. Καταγράφοντας από τις πόλεις που βυθίζονται στα απορρίμματα και έχουν εξαντλήσει κάθε χώρο, μέχρι εκείνες που διατηρούν τον έλεγχο και προνοητικά διαμοιράζονται την ευθύνη με τους πολίτες τους, ο Kadir αποκαλύπτει πού υπάρχουν προβλήματα, αλλά και τις διαθέσιμες λύσεις για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση του προβλήματος προτού να είναι πολύ αργά.
Ο Kadir καταλήγει, «Αποτελεί φιλοδοξία μου - μέσω αυτού του έργου και άλλων που θα αναλάβω στο μέλλον - να εμπνεύσω τους ανθρώπους να εξετάσουν πώς διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους και πώς οι πράξεις τους εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της προστασίας του πλανήτη μας.»
Το πρόγραμμα των Πρεσβευτών της Nikon στην Ευρώπη
Το πρόγραμμα των Πρεσβευτών της Nikon στην Ευρώπη αποτελείται από ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες του κλάδου και αξιοποιούν τις κοινωνικές τάσεις για να αναπαραστήσουν τη σύγχρονη εποχή. Η Nikon έθεσε την πρόκληση στον Kadir για την υλοποίηση ενός φωτογραφικού εγχειρήματος που αποτελούσε όνειρο ζωής, με βάση την παγκόσμια αναγνώρισή του ως πρωτοπόρου φωτορεπόρτερ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα του Kadir, επισκεφτείτε τη σελίδα: Ειδικό έργο.
Εξοπλισμός
Για αυτό το εγχείρημα, ο Kadir χρησιμοποίησε τον ακόλουθο εξοπλισμό:
· AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
· AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED
· AF-S 50mm f/1.8 NIKKOR
· AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED
· D810
· D5
· D500
· Nikon Df
Όλες οι φωτογραφίες αποτελούν © του Kadir van Lohuizen
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Nikon, επισκεφθείτε την τοποθεσία: www.nikon.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/NikonGR και στο Instagram: @nikongreece
Ο Ολλανδός φωτορεπόρτερ και Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη, Kadir van Lohuizen, ξεκίνησε ένα εκτεταμένο έργο, για τις ανάγκες του οποίου ταξίδεψε σε έξι από τις πιο διαφορετικές και αντίθετες μεταξύ τους πόλεις του κόσμου, καταγράφοντας το σημερινό παγκόσμιο πρόβλημα των απορριμμάτων.
Διεισδύοντας στα συστήματα διάθεσης απορριμμάτων της Τζακάρτα, του Λάγος, του Τόκιο, της Νέας Υόρκης, του Άμστερνταμ και του Σάο Πάολο, το διηπειρωτικό έργο του Kadir συνθέτει μια συγκλονιστική εικόνα για τον τρόπο διαχείρισης, την κακή διαχείριση ή, σε μερικές περιπτώσεις, την απουσία οποιασδήποτε διαχείρισης των απορριμμάτων, σε ολόκληρη την υφήλιο.
Χρησιμοποιώντας τις D810, Nikon Df, D500 και D5, καθώς και μια σειρά από φακούς NIKKOR, το έργο του Kadir δεν αποτελεί απλώς μια σειρά εικόνων που προκαλεί προβληματισμό αλλά είναι επίσης ένα κομμάτι φωτογραφικού ρεπορτάζ που δημιουργεί στο κοινό την ανάγκη να αναρωτηθεί για τη δική του ευθύνη στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.
Η ζωή σε μια χωματερή – Τζακάρτα
Πρώτη στάση στο ταξίδι του Kadir ήταν η Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου η συντριπτική πλειονότητα των απορριμμάτων της πόλης διοχετεύεται στη μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου, μια έκταση 108 εκταρίων στον γειτονικό δήμο του Μπεκάσι. Η πόλη γνωρίζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη και ραγδαία αύξηση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία, γεγονός που έχει επιβαρύνει το πρόβλημα των απορριμμάτων.
Ο Kadir van Lohuizen σχολιάζει, «Δεν υπάρχει καθιερωμένο σύστημα ανακύκλωσης στην Τζακάρτα, μονάχα μια τεράστια, μη ελεγχόμενη αγορά. Χιλιάδες ψάχνουν σαν ρακοσυλλέκτες τη χωματερή για πλαστικά και άλλα ανακυκλώσιμα αγαθά, τα οποία στη συνέχεια πωλούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Το πλαστικό είναι τόσο περιζήτητο στην πόλη ώστε αν σου πέσει ένα πλαστικό μπουκάλι στον δρόμο, το πιθανότερο είναι ότι θα το μαζέψει κάποιος μέσα σε δέκα λεπτά για να το πουλήσει.»
Αυτός ο «σκουπιδότοπος» έχει αποτελέσει αιτία ατέρμονων διενέξεων με τους πολίτες που ζουν στις γειτονικές επαρχίες, οι οποίοι θέλουν η Τζακάρτα να ξεκινήσει να χειρίζεται το πρόβλημα των απορριμμάτων της σωστά.
Το μέγεθος του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στην Τζακάρτα – καταγράφηκε με την D810 + AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/640 δευτ. | f/3,2 | ISO 160 | © Kadir van Lohuizen
Νέα Υόρκη: τα απορρίμματα μιας «υπερ-πόλης»
Επόμενη στάση ήταν η Νέα Υόρκη, μια πόλη που παράγει δεκαπέντε φορές περισσότερα απορρίμματα από την Καλκούτα της Ινδίας. Ο Kadir ανακάλυψε ότι οι χωματερές στη Νέα Υόρκη είναι τόσο γεμάτες, που η πόλη έχει καταλήξει στην εξαγωγή απορριμμάτων σε γειτονικές πολιτείες, όπου αποτεφρώνονται χωρίς καμία συστολή ή διοχετεύονται σε χωματερές.
«Η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων στη Νέα Υόρκη είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά θέματα και ένα προφανές πρόβλημα για οποιονδήποτε έχει ζήσει λίγο καιρό στην πόλη. Υπάρχουν σχέδια σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση ζητημάτων σαν κι αυτό, αλλά η υλοποίηση μιας ριζικής αλλαγής, ειδικά μιας αλλαγής στη συμπεριφορά, σε μια τόσο μεγάλη πόλη δεν συμβαίνει μονομιάς. Σοκαρίστηκα από τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πραγματικά το πρόβλημα των απορριμμάτων εκεί.»
Ένας άνδρας στη Νέα Υόρκη συλλέγει πλαστικά μπουκάλια από τον δρόμο με σκοπό να τα πουλήσει για χρήματα – καταγράφηκε με την D5 + AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G | 1/1250 δευτ. | f/1,4 | ISO 250 | © Kadir van Lohuizen
Η συλλογή πλαστικών απορριμμάτων και μεταφορά τους από την πόλη της Νέας Υόρκης στις γειτονικές πολιτείες – καταγράφηκε με τη Nikon Df + AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/2500 δευτ. | f/5,6 | ISO 160 | © Kadir van Lohuizen
Αντιμετώπιση του προβλήματος στο Τόκιο
Σκιαγραφώντας μια θετικότερη εικόνα του τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών και καταγράφοντας την παγκόσμια ισορροπία του προβλήματος των απορριμμάτων, ο Kadir ανακάλυψε ότι το Τόκιο, η πολυάσχολη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, είναι μία από τις πιο πετυχημένες πόλεις παγκοσμίως στον τομέα της ανακύκλωσης.
«Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα με τον τρόπο που διαχειρίζεται το Τόκιο τα απορρίμματά του, ιδιαίτερα το πλαστικό. Όταν συγκρίνεις το σύστημά τους με μέρη όπως την Τζακάρτα ή τη Νέα Υόρκη, η διαφορά είναι δραματική – τα μέρη αυτά όπου γίνεται σωστός χειρισμός, σε σύγκριση με εκείνα όπου δεν γίνεται καμία διαχείριση.»
Πανοραμική θέα ενός σταθμού ανακύκλωσης στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όπως καταγράφηκε με την D500 + AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/2000 δευτ.| f/10 | ISO 320 | © Kadir van Lohuizen
Οργανωμένο χάος στο Λάγος
Παρόλο που η υπερβολική κίνηση και το μεγάλο πλήθος ανθρώπων δίνουν στο Λάγος μια αίσθηση «αποκάλυψης», οι επιβλητικές φωτογραφίες του Kadir επιδεικνύουν ότι, απροσδόκητα, οι χωματερές και οι χώροι απόρριψης απορριμμάτων είναι πολύ καλά οργανωμένοι σε αυτήν την περιοχή της Αφρικής.
Ο Kadir σχολιάζει, «Το άτακτο σύστημα ανακύκλωσης είναι ασυνήθιστο, ωστόσο, εάν δεν ήταν αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στον ανεπίσημο τομέα ανακύκλωσης, η πόλη θα είχε πνιγεί στα απορρίμματά της πολύ καιρό πριν. Ήταν πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις ότι η σωστή διάθεση των απορριμμάτων έχει σημασία στους ντόπιους, ακόμη και ανεπίσημα. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.»
Κάτοικοι του Λάγος ψάχνουν σε ένα απορριμματοφόρο. Καταγράφηκε με την D500 + AF-S NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/250 δευτ. | f/13 | ISO 160 | © Kadir van Lohuizen
Οι αποτεφρωτήρες του Άμστερνταμ
Με πληθυσμό περίπου 900.000 ανθρώπων, το Άμστερνταμ παράγει κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο τόνους απορριμμάτων τον χρόνο, αλλά έχει ξεκινήσει να είναι πιο προνοητικό στον διαχωρισμό των απορριμμάτων. Οτιδήποτε επιλέγει ο κόσμος να πετάξει στις σκουπιδοσακούλες του διοχετεύεται σε αποτεφρωτήρα, ο οποίος ξεχωρίζει τα μέταλλα. Για την ακρίβεια, το εργοστάσιο σχεδιάζει να ανοίξει μια νέα εγκατάσταση μέχρι το τέλος του χρόνου, η οποία θα αφαιρεί τα πλαστικά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Η πόλη έχει ξεκινήσει να συνειδητοποιεί τη σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μαζική κλίμακα.
Στο Άμστερνταμ, υπάρχει ένα ειδικό τμήμα, το οποίο φροντίζει για τη διατήρηση των καναλιών καθαρών από απορρίμματα. Καταγράφηκε με την D500 +
AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED| 1/125 δευτ. | f/6,3 | ISO 220| © Kadir van Lohuizen
Οι ρακοσυλλέκτες στο Σάο Πάολο
Ως μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο, το Σάο Πάολο παράγει περισσότερα απορρίμματα από ποτέ πριν. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει σε χωματερές, το Σάο Πάολο είναι μία από τις λίγες πόλεις όπου ο «συλλέκτης σκουπιδιών/ρακοσυλλέκτης» είναι ένα επίσημα αναγνωρισμένο και προστατευμένο επάγγελμα. Είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς, συλλέγοντας πλαστικά, κονσέρβες και χαρτί από τους δρόμους για να πωληθούν στις εταιρείες που διαχειρίζονται την ευρύτερη ανακύκλωση. Αυτοί οι εργάτες θεωρούνται μια λύση στο πρόβλημα, επιδεικνύοντας πώς κάθε κοινωνικό επίπεδο συνεργάζεται για τη διαχείριση της διάθεσης απορριμμάτων.
Το Transbordo Ponte Pequena είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (υπάρχουν τρεις στην πόλη), ο οποίος επεξεργάζεται 5000 τόνους την ημέρα. Είναι επίσης ο μοναδικός σταθμός διαχωρισμού στο Σάο Πάολο. Επεξεργάζονται περίπου 90 τόνους απορριμμάτων την ημέρα, που θα μπορούσαν να είναι κατά μέγιστο 250 τόνοι. Καταγράφηκε με την D500 +AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED | 1/125 δευτ. | f/2,8 | ISO 1800 | © Kadir van Lohuizen
Το ταξίδι του Kadir είναι μοναδικό. Καταγράφοντας από τις πόλεις που βυθίζονται στα απορρίμματα και έχουν εξαντλήσει κάθε χώρο, μέχρι εκείνες που διατηρούν τον έλεγχο και προνοητικά διαμοιράζονται την ευθύνη με τους πολίτες τους, ο Kadir αποκαλύπτει πού υπάρχουν προβλήματα, αλλά και τις διαθέσιμες λύσεις για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση του προβλήματος προτού να είναι πολύ αργά.
Ο Kadir καταλήγει, «Αποτελεί φιλοδοξία μου - μέσω αυτού του έργου και άλλων που θα αναλάβω στο μέλλον - να εμπνεύσω τους ανθρώπους να εξετάσουν πώς διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους και πώς οι πράξεις τους εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της προστασίας του πλανήτη μας.»
Το πρόγραμμα των Πρεσβευτών της Nikon στην Ευρώπη
Το πρόγραμμα των Πρεσβευτών της Nikon στην Ευρώπη αποτελείται από ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες του κλάδου και αξιοποιούν τις κοινωνικές τάσεις για να αναπαραστήσουν τη σύγχρονη εποχή. Η Nikon έθεσε την πρόκληση στον Kadir για την υλοποίηση ενός φωτογραφικού εγχειρήματος που αποτελούσε όνειρο ζωής, με βάση την παγκόσμια αναγνώρισή του ως πρωτοπόρου φωτορεπόρτερ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα του Kadir, επισκεφτείτε τη σελίδα: Ειδικό έργο.
Εξοπλισμός
Για αυτό το εγχείρημα, ο Kadir χρησιμοποίησε τον ακόλουθο εξοπλισμό:
· AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
· AF-S Zoom-NIKKOR 17-35mm f/2.8D IF-ED
· AF-S 50mm f/1.8 NIKKOR
· AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED
· D810
· D5
· D500
· Nikon Df
Όλες οι φωτογραφίες αποτελούν © του Kadir van Lohuizen
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Nikon, επισκεφθείτε την τοποθεσία: www.nikon.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/NikonGR και στο Instagram: @nikongreece