Φωτογραφίζετε με το κινητό σας και νιώθετε πως οι λήψεις και τα videos σας δεν αποδίδουν όσο θέλετε; Τότε ίσως ήρθε η στιγμή να επενδύσετε σε μια καλή φωτογραφική μηχανή! Αν είστε αρχάριοι στη φωτογραφία, σίγουρα αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για σας. Από τις mirrorless μηχανές με ταχύτατο autofocus και τεχνολογίες αιχμής, τις DSLR με ποικιλία αισθητήρων και χαρακτηριστικά για όλα τα είδη φωτογράφισης μέχρι τις compact μηχανές που αποτελούν την ιδανική μηχανή «όλα σε ένα», η αγορά είναι γεμάτη επιλογές. Αλλά πώς μπορείτε να καταλήξετε στην καλύτερη επιλογή για εσάς; Ποια είναι η κατάλληλη φωτογραφική μηχανή που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας; Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε και να αξιολογήσετε προτού πάρετε την απόφασή σας!

Compact 

Οι compact φωτογραφικές μηχανές αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη κάμερας στην αγορά και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο compact, «όλα σε ένα», χαρακτήρας της την καθιστά ιδανική για εκείνους που ταξιδεύουν συχνά ή για όσους θέλουν μια κάμερα την οποία μπορούν να κουβαλήσουν παντού. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η ευκολία στη χρήση τους, καθώς διαθέτουν πολλές προεγκατεστημένες αυτόματες λειτουργίες. Με τη δυνατότητα ελέγχου της έκθεσης, της ισορροπίας του λευκού και της εστίασης αλλά και το καλό της ζουμ, μια compact φωτογραφική μηχανή σας επιτρέπει να τραβήξετε εντυπωσιακές φωτογραφίες και videos, χωρίς να χρειάζεται να είστε ειδικοί στη φωτογραφία. Επιπλέον, αποτελούν συνήθως μια οικονομική επιλογή σε σχέση με άλλους τύπους φωτογραφικών μηχανών. 

NIKON Coolpix P1000 Black




NIKON COOLPIX P950



Instant 

Μια instant camera σας προσφέρει τη δυνατότητα να απαθανατίζετε τις αγαπημένες σας στιγμές και να τις έχετε αμέσως στα χέρια σας. Αυτό που την καθιστά τόσο ιδιαίτερη είναι η δυνατότητα άμεσης εκτύπωσης των φωτογραφιών, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση νοσταλγίας και αυθεντικότητας που δεν μπορεί να προσφερθεί από άλλες κάμερες. Χάρη στη φορητότητα και στην ευκολία χρήσης της, μπορείτε να την έχετε μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε ώστε να μην χάσετε κανένα σημαντικό «κλικ» της ζωής σας. Μάλιστα, οι περισσότερες instant cameras προσφέρουν διάφορα φίλτρα που μπορείτε να επιλέξετε για να δώσετε μια διαφορετική αισθητική στις εικόνες σας.

Polaroid Now Black Camera 9028

Polaroid Now+ Gen 2 - White 9077

DSLR 

Αν ψάχνετε για μια φωτογραφική μηχανή που θα σας προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας και ευελιξία, μια φωτογραφική μηχανή DSLR είναι η τέλεια επιλογή για εσάς. Αυτές οι ψηφιακές μηχανές είναι οι απόγονοι των επαγγελματικών αναλογικών φωτογραφικών μηχανών και διαθέτουν μια σειρά από εξαιρετικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ιδανικές για τους επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και τους λάτρεις της φωτογραφίας. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το οπτικό σκόπευτρο (viewfinder) μέσα από το οποίο ο φωτογράφος μπορεί να δει το θέμα που φωτογραφίζει. Οι φωτογραφικές DSLR μηχανές μπορούν να δεχτούν διαφορετικούς φακούς (από ευρυγώνιους μέχρι τηλεφακούς εξαιρετικού εύρους ζουμ), επιτρέποντάς σας να καλύψετε μια πληθώρα διαφορετικών συνθηκών λήψης. Χάρη στις εκπληκτικές τους δυνατότητες, οι DSLR καταφέρνουν να αποτυπώνουν κάθε λεπτομέρεια του θέματος που φωτογραφίζετε με απόλυτη ακρίβεια.

NIKON D780 + AF-S NIKKOR 24-120 VR

NIKON D850 Body


NIKON D850 + 24-120mm 4G ED VR Kit




Mirrorless

Αν αναζητάτε μια κορυφαία φωτογραφική μηχανή με εξαιρετική ποιότητα εικόνας και ευελιξία, που ενσωματώνει την αιχμή της τεχνολογίας, τότε μια Mirrorless φωτογραφική κάμερα είναι η απόλυτη επιλογή για εσάς. Με την απίστευτη ταχύτητα λήψης, την απουσία καθρέπτη στο εσωτερικό της -συνεπώς electronic viewfinder EVF- και την εξαιρετικά αποτελεσματική αυτόματη εστίαση, η Mirrorless επιτρέπει στους χρήστες της να τραβούν φωτογραφίες και videos με εκπληκτική λεπτομέρεια και ακρίβεια. Το μικρό μέγεθός της συγκριτικά με τις DSLR κάμερες την καθιστούν ιδανική για χρήση κατά τη διάρκεια ταξιδιών και άλλων δραστηριοτήτων. 


NIKON Z fc Kit ΜΕ 28mm f/2.8 SE

NIKON Z fc Kit ΜΕ DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR (SL)

NIKON Z fc Kit DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR(SL) + DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR

NIKON Z 30 ME DX 16-50mm f3.5-6.3 VR & DX 50-250mm f4.5-6.3 VR

NIKON Z 5 Body

NIKON Z 8 Body

Ποιες είναι οι βασικές ρυθμίσεις των φωτογραφικών μηχανών

Auto

Η κάμερά μας είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για τη λήψη της φωτογραφίας, αφήνοντάς μας μόνο την απόφαση για το πλαίσιο και το αντικείμενο που πρόκειται να απαθανατίσουμε. Κλείστρο, διάφραγμα, ISO και φλας προσαρμόζονται αυτόματα σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τη φωτομέτρηση που εκτελεί αυτόματα η κάμερα. Με την αυτόματη λειτουργία μπορούμε να βγάλουμε μια φωτογραφία με βάση τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις της φωτογραφικής μας, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε κάποια επιπλέον ρύθμιση.

A (Aperture Priority Mode)

Η επιλογή Α, που αντιπροσωπεύει την προτεραιότητα διαφράγματος, μας δίνει την ευκαιρία να επηρεάσουμε μια σημαντική παράμετρο για το πώς θα είναι η φωτογραφία μας. Μας επιτρέπει να ορίσουμε μια σταθερή τιμή για το διάφραγμα. Για παράδειγμα, μπορούμε να ρυθμίσουμε το βάθος πεδίου επιλέγοντας ανοιχτό ή κλειστό διάφραγμα. Η μηχανή μας θα καθορίσει αυτόματα την ταχύτητα του κλείστρου, ενώ μας αφήνει να χειριστούμε τη λειτουργία του φλας και την τιμή του ISO. 

S (Shutter Priority Mode)

Με την επιλογή S (Shutter Priority Mode) μπορούμε να ρυθμίσουμε εμείς την ταχύτητα του κλείστρου επιλέγοντας μια σταθερή τιμή ως προς τον χρόνο έκθεσης. Η μηχανή ρυθμίζει αυτόματα το διάφραγμα ώστε να φέρει τη φωτομέτρηση όσο το δυνατόν πιο σωστά γίνεται. 

M (Manual)

Με την επιλογή Μ (Manual) μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Έχοντας τη δυνατότητα της χειροκίνητης ρύθμισης, αναλαμβάνουμε τον πλήρη έλεγχο της φωτογραφικής διαδικασίας, διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα όπως ακριβώς το θέλουμε. Ο συνδυασμός του κλείστρου διαφράγματος έκθεσης και ISO μας παρέχει τη δυνατότητα να χειριστούμε παραμέτρους όπως το βάθος πεδίου, την κίνηση και το φως, καθορίζοντας εξ ολοκλήρου το φωτογραφικό αποτέλεσμα. 

Βασικές γνώσεις για τις φωτογραφικές μηχανές

Η φωτογραφία αποτελεί μια τέχνη που μας επιτρέπει να απαθανατίσουμε μια στιγμή στον χρόνο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε, όμως, ότι εξαρτάται από τρεις θεμελιώδεις παραμέτρους: το διάφραγμα (Aperture), την ταχύτητα του κλείστρου (Shutter Speed) και την ευαισθησία ISO. Οι τρεις αυτές ρυθμίσεις αποτελούν το λεγόμενο «Triangle of Exposure» και καθορίζουν την ισορροπία του φωτός σε μια φωτογραφία.

Aperture

Το διάφραγμα (Aperture) αναφέρεται στο μέγεθος του ανοίγματος στον φακό της μηχανής μέσω του οποίου περνά το φως. Ανάλογα με το πόσο ανοιχτό ή κλειστό είναι αυτό το άνοιγμα, ελέγχουμε την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στην μηχανή, αλλά και το βάθος πεδίου της φωτογραφίας, δηλαδή πόσο ευδιάκριτα θα είναι τα στοιχεία που βρίσκονται στο προσκήνιο και το βάθος.

Shutter Speed

Η ταχύτητα του κλείστρου (Shutter Speed) είναι ο χρόνος κατά τον οποίο το κλείστρο της μηχανής παραμένει ανοιχτό, επιτρέποντας στο φως να φτάσει στον αισθητήρα. Μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου θα «παγώσει» την κίνηση στην εικόνα, ενώ μια αργή ταχύτητα θα δημιουργήσει ένα θολό ή κινούμενο αποτέλεσμα.

ISO

To ISO αναφέρεται στην ευαισθησία του αισθητήρα της μηχανής στο φως. Ένας χαμηλός αριθμός ISO σημαίνει χαμηλή ευαισθησία στο φως. Ένας υψηλός αριθμός ISO, από την άλλη πλευρά, αυξάνει την ευαισθησία στο φως, επιτρέποντας στη μηχανή να λειτουργεί καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.