Ο βραβευμένος φωτογράφος άγριας φύσης και Πρεσβευτής της Nikon, George Karbus, κυκλοφόρησε μια εκπληκτική σειρά εικόνων από τον ωκεανό, εμπνευσμένη από τα ταξίδια του σε όλο τον πλανήτη, στα οποία καταγράφει την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου και των ειδών που ζουν εκεί, εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

Οι εικόνες μάς παρασύρουν κάτω από την επιφάνεια των τεράστιων ωκεανών, για να μας ενθαρρύνουν να συνδεθούμε με ένα φυσικό περιβάλλον που συχνά παραμένει κρυμμένο. Εξοπλισμένος με τις D850, D5, Z 7 και τους φακούς NIKKOR, ο George ελπίζει ότι οι εικόνες του θα ρίξουν λίγο φως στη θαλάσσια ζωή, δείχνοντας ότι για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τον κόσμο μας, πρέπει να επιστρέψουμε στη φύση και να την εκτιμήσουμε.

Έχοντας περάσει τη νεαρή του ηλικία κάνοντας καταδύσεις με αναπνευστήρα και ελεύθερες καταδύσεις, το ταξίδι στη φωτογραφία ξεκίνησε για τον George όταν μετακόμισε στο Λάχιντς, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας. Μετά από εβδομάδες εξερεύνησης στα νερά του Ατλαντικού, συνάντησε ένα μοναχικό ρινοδέλφινο. Ο George άρχισε να φωτογραφίζει το δελφίνι και να παρατηρεί τις κινήσεις του, μαθαίνοντας πώς να κολυμπά μαζί με αυτά τα θηλαστικά του ωκεανού με προσοχή και σεβασμό, οικοδομώντας την κατανόηση και την ικανότητά του να τα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο.

Μια συγκλονιστική στιγμή με ένα άγριο δελφίνι του Ατλαντικού Ωκεανού                                               Παίζοντας το κλασικό παιχνίδι, το κρυφτό

Ο George σχολιάζει: «Συνεχώς εξαφανίζουμε πηγές τροφίμων από τα ζώα του ωκεανού, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα φυσικά οικοσυστήματα, ενώ ο αντίκτυπος της αλλαγής του κλίματος στον φυσικό μας κόσμο και τα είδη του είναι πλέον αδύνατο να αγνοηθεί. Χάρη στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και περιεχόμενο σχετικά με τον πλανήτη μας και στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποκατάστασή του. Πιστεύω ότι για να σώσουμε τον κόσμο, πρέπει να τον αγαπήσουμε. Αυτό θέλω να εμπνεύσω στους ανθρώπους με τις φωτογραφίες μου.»

Από τότε που άρχισε να εξερευνά τη ζωή κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, ο George συνάντησε πολλά είδη της θαλάσσιας άγριας φύσης, όπως όρκες στη Νορβηγική Θάλασσα και δελφίνια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Καθένα από αυτά παρουσιάζει ποικίλες φωτογραφικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον George, «Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις. Δουλεύω κυρίως με μεγάλα και γρήγορα θηλαστικά, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια, επομένως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ετοιμότητα να κινηθείς γρήγορα. Πρέπει να αντιδρώ αμέσως σε οποιαδήποτε κατάσταση και να ρυθμίζω αμέσως τη θέση μου ώστε να έχω στη διάθεσή μου μεγάλη γωνία και σύνθεση. Όλα αυτά, ενώ βεβαιώνομαι ότι είμαι απόλυτα προσεκτικός με αυτά τα πλάσματα.»

Αριστερά: Όρκες που κυνηγούν ένα τεράστιο κοπάδι από ρέγγες στον νορβηγικό Ατλαντικό

Δεξιά: Όρκα που διαπερνά έναν δακτύλιο με ρέγγες από το κάτω μέρος

Για να καταγράψει αυτά τα άγρια ζώα, ο George χρησιμοποίησε την D850, διάσημη για την ταχύτητα και την ανάλυσή της, την D5 για την απόλυτη ακρίβειά της και τη βραβευμένη Z 7. Επίσης, ο George προτιμά τον φακό AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED για την υποβρύχια φωτογράφιση, καθώς και τους φακούς AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR, AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D και AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR.

Ο George προσθέτει: «Η Nikon D850 μαζί με τον φακό AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED αποτελεί σπουδαίο συνδυασμό για τις περισσότερες υποβρύχιες φωτογραφίες μου. Λατρεύω την αυτόματη εστίαση και την υψηλή ανάλυση της D850, ενώ η ταχύτητα και δυνατότητες χαμηλού φωτισμού την καθιστούν μια καταπληκτική ολοκληρωμένη φωτογραφική μηχανή. Επίσης, απόλαυσα τις λήψεις με τη φωτογραφική μηχανή mirrorless Z 7 της Nikon – η αθόρυβη λειτουργία είναι πολύ χρήσιμη όταν τραβάς φωτογραφίες σε πολύ μικρή απόσταση από τα ζώα.»

Αριστερά: Μεγάπτερες φάλαινες ενώ παίρνουν ανάσα στη νορβηγική Αρκτική       

 Δεξιά: Ένα μεγάλο κοπάδι από μακρύρρυγχα στροφοδέλφινα της Χαβάης δίνει υποβρύχια συναυλία

Το Ειδικό Έργο της Nikon Europe

Το Ειδικό Έργο της Nikon Europe δίνει την ευκαιρία στους Πρεσβευτές της Nikon, που αποτελούνται από ταλαντούχους φωτογράφους από ολόκληρη την Ευρώπη με μεγάλη επιρροή, να πραγματοποιήσουν τα πρότζεκτ των ονείρων τους. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης αποστολής της Nikon για την υποστήριξη φωτογράφων που αποτελούν έμπνευση, δίνοντάς τους μια πλατφόρμα όπου μπορούν να αναλαμβάνουν έργα που τους εμπνέουν, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μια κοινότητα εικαστικών καλλιτεχνών που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα του George, επισκεφτείτε τη σελίδα του Ειδικού Έργου του.

Το κιτ

Για το πρότζεκτ του, ο George χρησιμοποίησε τον εξής εξοπλισμό:

·         Φωτογραφική μηχανή:

o   Z 7

o   D850

o   D5

·         Φακοί:

o   AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED

o   AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR

o   AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D

o   AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Nikon, επισκεφθείτε την τοποθεσία: www.nikon.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/NikonGR και στο Instagram: @nikongreece