Οι φωτογραφίες Polaroid είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να κρατήσετε ζωντανές αναμνήσεις με τους φίλους και την οικογένειά σας. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε σπάνια κρατάμε κόπιες μιας εικόνας και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Και εδώ έρχεται η περίφημη κάμερα Polaroid.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για τη διασημότερη Instant φωτογραφική μηχανή, πώς λειτουργεί και μερικές συμβουλές για τέλειες ρυθμίσεις.


Τι είναι μια φωτογραφική μηχανή Polaroid;

Μια μηχανή Polaroid είναι μια αναλογική φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιεί φιλμ αυτόματης εμφάνισης για να δημιουργήσει μια χημικά εμφανισμένη εκτύπωση λίγο μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Αν και "Polaroid" είναι το όνομα της μάρκας που έφερε την επανάσταση στο χώρο της αναλογικής στιγμιαίας φωτογραφίας, οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον αποκαλούν κάθε στιγμιαία κάμερα Polaroid ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή της.

Η Polaroid ιδρύθηκε το 1937 από τον Edwin H. Land και απογειώθηκε τις δεκαετίες του '70, ’80, ‘90, όπου χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών, αλλά και πολλών καλλιτεχνών του χώρου. Χάρη στη μοναδικότητά της και τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση της μόδας και των τάσεων, ήρθε ξανά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια με μεγάλη ένταση και αποδοχή.


Πώς λειτουργεί μία κάμερα Polaroid

Ξέρουμε λοιπόν τι είναι οι κάμερες Polaroid, αλλά πώς λειτουργούν; Ακολουθεί μια περιγραφή βήμα προς βήμα για το τι συμβαίνει όταν τραβάτε μια φωτογραφία:

Οι κάμερες Polaroid λειτουργούν όπως όλες οι αναλογικές κάμερες, βασισμένες στη λειτουργία του σκοτεινού θαλάμου. Όταν τραβάτε μια φωτογραφία, το κλείστρο της κάμερας ανοίγει για να αφήσει το φως να περάσει και να δημιουργήσει μία προβολή της εικόνας στο φιλμ. Το αρνητικό εκτίθεται σε αυτό το φως το οποίο καλύπτεται από τρία στρώματα ενώσεων αργύρου. Κάθε μία από αυτές τις χημικές ουσίες απορροφά ένα διαφορετικό κύριο χρώμα φωτός: κόκκινο, μπλε και πράσινο.

Στη συνέχεια, οι κύλινδροι ρολάρουν και προωθούν έξω από την κάμερα τη φωτογραφία. Ενώ ταυτόχρονα, πιέζουν προς τα κάτω για να απελευθερωθεί η χημική ουσία που περιέχεται στο φιλμ. Αυτή η χημική ουσία καλύπτει την επιφάνεια και προκαλεί την αντίδραση που παράγει τη φωτογραφία.

Μόλις βγει από την κάμερα, χρειάζεται λίγος χρόνος για να εμφανιστεί πλήρως η φωτογραφία είτε είναι έγχρωμη είτε ασπρόμαυρη. Η Polaroid συμβουλεύει να μην ανακινείτε το φιλμ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παρά τις οδηγίες του γνωστού στίχου των Outkast «shake it like a Polaroid picture».


Συμβουλές και μυστικά για τέλειες φωτογραφίες Polaroid

·        Αποθηκεύστε το φιλμ σε δροσερό και ξηρό μέρος

Αυτό διατηρεί τα χημικά συστατικά του φιλμ και εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του. Πριν τη χρήση του, φροντίστε να το αφήσετε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για βέλτιστα αποτελέσματα.

·        Το φως είναι ο σύμμαχός σας

Το Polaroid φιλμ ανταποκρίνεται καλύτερα σε περιβάλλον με καλό φωτισμό, καθώς και στη χρήση φλας. Φωτογραφίστε με το φως από πίσω σας να "λούζει" το αντικείμενο που τραβάτε. Το κόντρα φως με βεβαιότητα θα καταστρέψει τη λήψη σας. Προτείνεται πάντα η χρήση φλας.

·        Μείνετε σταθεροί, ειδικά στο σκοτάδι

Αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα κλείστρου, καθώς μένει ανοιχτό για περισσότερο χρόνο σε πιο σκούρες ρυθμίσεις.

·        Ελέγξτε τη θερμοκρασία

Τα Polaroid films λειτουργούν βέλτιστα σε θερμοκρασίες από 13 έως 28°C. Ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το φιλμ με απρόβλεπτους τρόπους όσον αφορά το χρόνο εμφάνισης, την απόχρωση και τον κορεσμό (saturation) των χρωμάτων. Ο κανόνας είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το φιλμ ανάμεσα σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας κατά την ανάπτυξή του. Οπότε εάν τραβάτε το χειμώνα σε θερμοκρασίες κάτω των 13°C, προσπαθήστε να κρατήσετε την φωτογραφία σε θερμό περιβάλλον όπως πχ η τσέπη του μπουφάν σας, προσέχοντας να μην τσαλακώσετε τη φωτογραφία. Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 28°C, αφήστε τη φωτογραφία να αναπτυχθεί σε ένα ψυχρό μέρος, κάτω από το air-condition ή κάτω από ένα παγωμένο μπουκάλι νερό (προσέξτε μόνο την υγρασία).

·        Να είστε υπομονετικοί

Χρειάζονται περίπου 10-15 λεπτά για να εμφανιστεί πλήρως μια έγχρωμη φωτογραφία. Ενώ συμβαίνει αυτό, προστατέψτε την από το φως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Διατηρήστε τη στη θερμοκρασία που αναφέρεται παραπάνω ακουμπώντας την ανάποδα σε μια καθαρή και στεγνή επιφάνεια. Θυμηθείτε, όσο δελεαστικό κι αν είναι, μην ταρακουνάτε τις Polaroid σας!

·        Αγκαλιάστε τη μοναδικότητα

Ποτέ δύο στιγμές δεν θα είναι ίδιες, οπότε και δύο Polaroids δεν θα είναι όμοιες – αφεθείτε στη στιγμή, παίξτε και αφήστε τη δημιουργικότητά σας να λάμψει!


Ως επίσημοι αντιπρόσωποι της Polaroid σας δώσαμε μερικά απαραίτητα εφόδια για τέλειες Polaroids.

Στο damkalidis.gr θα βρείτε όλες τις κάμερες Polaroids καθώς και τα κλασικά αλλά και τα νέα, συλλεκτικά Polaroid films. Δεν έχετε παρά να διαλέξετε τo μοντέλο και το φιλμ που σας ταιριάζουν και να κρατήσετε για πάντα ζωντανές τις αγαπημένες σας στιγμές!